La romanització

 

Hispània Romana. Províncies.

Paral·lelament a l'expansió del poder romà pels països del Mediterrani es produeix una absorció de les cultures indígenes.

Els romans s'instal·laren sòlidament a Hispània, a les mateixes bases sobre les quals els cartaginesos havien configurat el seu imperi colonial: les mines d'argent i plom de la regió de Cartagena, les mines de Sierra Morena i la navegació a través de l'estret de Gibraltar, que garantia el monopoli comercial amb les remotes terres de l'Atlàntic.

Els conqueridors romans influiren també culturalment sobre els pobles sotmesos, als quals van imposar els seus costums i la seva llengua en un procés de romanització que arribà a tots els àmbits de la vida social, política i religiosa. El llatí s'estengué amb rapidesa per la Bética i més lentament pel Nord.

Molts pobles i ciutats d'Hispània adoptaren noms llatins relacionats amb emperadors o militars : Caesar Augusta (Saragossa), Emerita Augusta (Mèrida), Lucus Augusti (Lugo). Altres topònims al·ludeixen als nous déus portats pels conqueridors: Mongó (prov. de Girona) equival a "Montem Iovis" (= Mont de Júpiter).

Les llengües romàniques parlades a la península no procedeixen del llatí escrit, culte, emprat pels grans autors clàssics, sinó del llatí vulgar, la llengua parlada usada pels legionaris, artesans i mercaders, que sovint no procedien de la mateixa Roma sinó d'altres províncies de l'Imperi.

Les diferents característiques de les zones ocupades donaren lloc a les tres grans llengües romàniques peninsulars: gallec-portuguès, català i castellà.

Són abundants els vestigis arquitectònics de la civilització romana per tota la geografia peninsular: ponts, aqüeductes, vies, arcs, termes o amfiteatres. Moltes ciutats tenen un centre històric amb restes romanes perquè foren fundades pels romans. Barcelona n'és un bon exemple. Un dels llocs on més es pot veure i viure l'empremta dels romans és Tarragona, la imperial Tarraco, capital de la província Tarraconense.

Però no només queden vestigis de pedra. El Dret Romà encara està a la base de la jurisdicció actual.